Црна Гора, Северна Македонија и још шест држава подржале ступање Украјине у НАТО

Румунски председник Клаус Јоханис, заједно са још седам председника држава чланица НАТО из централне и источне Европе, потписао је заједничку изјаву у којој се изражава подршка приступању Украјине у Северноатлантску алијансу.

„Снажно подржавамо одлуку самита НАТО-а у Букурешту из 2008. године о будућем приступању Украјине“, наводи се у документу, који је објављен на сајту председничке администрације.

Документ су још потписали председници Литваније, Пољске, Северне Македоније, Словачке, Црне Горе, Чешке и Естоније.

Шефови држава који су потписали заједничку изјаву изразили су подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине, а такође су навели да не признају референдуме у Доњецкој и Луганској народној републици, као и у Запорошкој и Херсонској области.

Владимир Зеленски је у петак изјавио да је Кијев, као одговор на уједињење ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области с Русијом, поднео захтев за убрзани пријем у НАТО.

Многи амерички политичари и представници Беле куће су реаговали на објаву Зеленског. Помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан је изјавио да сада није време за пријем Украјине у НАТО, док је председница Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси избегла одговор „Политика“ на питање да ли САД подржавају чланство Украјине у Северноатлантској алијанси.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал