Немачка, Данска и Шведска планирају заједничку истрагу саботажа на „Северним токовима“

Министарка унутрашњих послова Немачке Ненси Фезер саопштила је да Немачка, Данска и Шведска имају у плану формирање заједничке истражне групе за истрагу терористичких напада на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“.

Како је казала за лист „Билд ем сонтаг“, расположиви подаци сведоче у прилог верзији да је реч о „актима саботаже“. Фезер истиче да Немачка „веома тесно сарађује са Данском и Шведском“ како би се утврдили узроци догађаја.

„Желимо да формирамо заједнички истражни тим, у складу са законом ЕУ, у који ће све три земље послати истражитеље“, казала је немачка министарка.

Такође је додала да Немачка, заједно са Пољском, Данском и Шведском спроводи патролирање на мору. У то су укључене снаге и бродови немачке савезне полиције.

У понедељак су се догодиле експлозије на два руска гасовода „Северни ток“ којима се извози гас у Европу. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о циљаној саботажи. Кремљ је ове инциденте назвао „диверзијом без преседана и чином међународног тероризма“.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал