Римски папа се обратио Путину и Зеленском

Римски папа Фрања се обратио председнику Русије Владимиру Путину и председнику Украјине Владимиру Зеленском, позвао их да окончају конфликт и да почну мировне преговоре.

„Моје молбе су упућене председнику Русије, молим га да заустави, између осталог из љубави према сопственом народу, ову спиралу насиља и смрти. Позивам и председника Украјине да буде отворен за низ мировних предлога“, рекао је он, говорећи о ситуацији у Украјини током своје традиоционе проповеди „Анђелу небеском“.

Папа Фрања је позвао и све остале представнике међународне заједнице да учине све што је у њиховој моћи како би се рат окончао да не би дошло до опасне ескалације.

„У име Бога и човечанства, опет упућујем своје позиве за хитан прекид ватре, да се положи оружје и прихвате услови за мировне преговоре који нуде решења која нису заснована на сили, већ договорена, праведна и стабилна, заснована на светом поштовању вредности људског живота, суверенитета и територијалног интегритета сваке земље, као и поштовање права мањина и њихових легитимних брига“, рекао је Фрања.

Поглавар Римокатоличке цркве је истакао да „жали због ситуације последњих дана, корака који су у супротности са међународним правом и који повећавају ризик од нуклеарне ескалације, што доводи до катастрофалних и неконтролисаних последица на глобалном нивоу“.

„После 7 месеци, позивам вас да се окренете свим могућим дипломатским инструментима који још нису искоришћени да се оконча ова огромна трагедија“, додао је он.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал