Србија позвана на први састанак Европске политичке заједнице

Састанак Европске политичке заједнице биће одржан 6. октобра, саопштено је из генералног секретаријата Европске уније. Међу позваним државама је и Србија.

Поред 27 чланица ЕУ, на састанак су позвани и Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Албанија, Јерменија, Азербејџан, Грузија, Исланд, Лихтенштајн, Молдавија, Норвешка, Велика Британија, Швајцарска, Турска и Украјина, наводи се на сајту Европског савета.

Међу позванима су и представници привремених институција у Приштини, као и председник Европске комисије и председник Европског савета.

Први састанак Европске политичке заједнице биће одржан пред неформални састанак шефова држава и влада земаља ЕУ.

„Европска политичка заједница има за циљ да промовише политички дијалог и сарадњу ради решавања питања од заједничког интереса, да ојача безбједност, стабилност и просперитет европског континента. Ова платформа политичке координације не замењује постојеће организације, структуре или процесе и нема за циљ стварање нових у овој фази“, пише у саопштењу објављеном на сајту ЕУ.

Европска политичка заједница настала је на основу идеје председника Француске Емануела Макрона и „треба да пружи платформу за политички дијалог и сарадњу са земљама које желе да се придруже ЕУ и државама које немају такве аспирације али деле демократске вредности ЕУ“.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал