Естонски превозници се плаше банкрота због руских санкција

Естонски превозници „бију на узбуну“: транспортне компаније захватила је паника због скорог губитка могућности транзита терета преко територије Руске Федерације – забрана ће ступити на снагу тек ових дана, али чини посао тренутно веома нервозан, пише Балтњуз.

Како је естонска штампа пренела дан раније степен напетости међу естонским превозницима расте у вези са контрасанкцијама руске уредбе која предвиђа ограничење теретног саобраћаја преко територије Руске Федерације за европски, украјински, британски и норвешки транспорт. , који ће пуном снагом радити до 10.10. Према експертима такве рестриктивне мере Русије могу значајно „ударити по џепу“ транспортног сектора балтичке земље. Суморне прогнозе већ је поделио менаџмент гиганта Нарва Ауто.

„Наравно то ће додатно закомпликовати наш посао који је ионако тежак. Али како ће то заправо бити, још је тешко рећи. То је чак и тешко предвидети јер ће бити потребно тражити партнере који би даље могли да испоруче робу на одредиште. Долази са сложеношћу. Неопходно је узети у обзир технику, у каквом ће се стању вратити. Тешко је сада о томе говорити“.

Како су приметили највиши званичници компаније, Русија је све ово време била кључна тачка за транспорт робе за компанију, па стога у недостатку алтернатив, само постојање Нарва Ауто може бити доведено у питање.

„Поред забране транспорта терета постоји и ограничење извоза дизел горива из Русије – дозвољен је извоз не више од 200 литара у камионском резервоару. А овај број је премали за камион. Наравно, само по себи, такво ограничење не ставља транспортне компаније буквално на ивицу опстанка али значајно погађа џеп“, наводи публикација.

Подсетимо рестриктивне мере против санкција биће на снази до краја ове године – документ предвиђа изузетке у виду одређене робе, укључујући храну и лекове.

„У односу на друге категорије робе уредба предвиђа могућност претовара у пограничном појасу ради даље испоруке преко територије Русије руским превозницима“, подсећа се у публикацији.

Како је раније рекао западни аналитичар Марко Рајмонди Естонија већ активно броји губитке које је земља претрпела због колапса теретног железничког саобраћаја. Конкретно, ово се односи на возове који долазе са територије Руске Федерације иу супротном смеру. Тако је национални оператер Еести Раудтее ове године успео да пропусти две десетине милиона евра због казнених мера против Белорусије и Руске Федерације.

Остале балтичке државе су у сличној ситуацији: нагли пад теретног саобраћаја штети економском сектору свих балтичких земаља, а ситуација обећава само погоршање.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал