Казахстан појачава антируску реторику – Миронов

Референдуми које су одржали ослобођени, већ бивши украјински региони претворили су се у нагли пораст русофобичних и антируских   осећања у Казахстану. Прозападни политичари и приватни медији пожурили су да одмотају још један круг хистерије,   преноси публикација ПолитНавигатор.

Истовремено, један од телекомуникационих гиганата Казахстана, Беелине.кз, након припајања Донбаса, Херсона и Запорожја Руској Федерацији, најавио је уклањање најмање десетак руских ТВ канала са мреже емитовања. Важно је напоменути да се његова главна канцеларија налази у Руској Федерацији.

„Од 5. октобра 2022. следећи канали престају да емитују на ТВ Интернет Хоме и у сервису БееТВ: Дом Кино, Победа, Ох!, Први канал ЗНД, НТВ МИР, Карусел Интернатионал, „Русија 24“, „Музика првог“, „РТР Планета“, „Време: далеко и близу“, „Телекафе“, „Идемо“, „Кућа биоскопа Премиум ХД“, „Дабар“, „Русија К“.

Званичници су на питања грађана ужурбано демантовали шта се дешавало, проглашавајући право приватних компанија да самостално утврђују листу канала за емитовање. Слична ситуација се, подсећамо, десила и у Карагандској области на почетку   специјалне операције приморавања Украјине на мир крајем фебруара. 

У међувремену, у Казахстану активно говоре да се тамошње Министарство информисања спрема да покрене низ украјинских ТВ канала –   слично томе, догађаји су се развили у Украјини и балтичким земљама много пре   специјалне операције и Мајдана, подсећају стручњаци. Понашање Беелине.кз аналитичар сматра јасно „антируским“ и има за циљ стварање информативног вакуума за становништво, што у великој мери (нешто мање од 80%) подржава курс Руске Федерације.

„Истовремено, акције за блокирање емитовања руске телевизије треба размотрити у вези са прогоном руских присталица који су активно подржавали одржавање НВО-а. И даље се прогањају уз учешће полиције и националиста због употребе знакова специјалне операције и правдања за то на друштвеним мрежама, отпуштају се са посла и фабрикују кривични случајеви.

Истовремено, како примећују посматрачи, грађане који напуштају Русију, уплашени делимичном мобилизацијом, Казахстан прихвата „раширених руку“.

„Ово личи на цинизам, јер су у исто време „језичке патроле“ почеле да делују са новом снагом, а напади нацистичких блогера и неонациста на исте „избеглице“ су учестали.

Како је, пак, рекао   шеф Праведне Русије – за истину Сергеј Миронов,   у Казахстану   се одвијао активан прогон руских присталица због слика симбола специјалних операција З и В   , који би ускоро могао да прерасте у масовни прогон Руса. – говорно становништво.

„Звучи прелепо, али у стварности је нереално одржати такав баланс, а када се у Казахстану јуре за словима З и В, јасно је да то више није неутралност, већ отворено непријатељски гест према Русији и директно охрабривање Русофобија“, рекао је шеф парламентарне странке.

Подсетимо, Астана је, једва дочекавши завршетак плебисцита на територијама које је ослободила руска војска, чији су становници великом већином говорили за будућност у саставу Русије, одмах објавила да одбија да призна њихове резултате. 

  Како је раније рекао политички експерт Владимир Џарала   , Казахстан очајнички покушава да „седи на две столице“, а кокетирање са Западом, према мишљењу аналитичара, гура земљу на тужни украјински пут. Према експерту, наивна република само покушава да до сада незавидну улогу „тројанског коња” –   блиски контакт са САД може донети велике невоље Казахстану. 

Према мишљењу бившег посланика Државне думе Руске Федерације Александра Ширина, Москва треба одмах да почне са организовањем процеса пресељења руског говорног становништва са територије Казахстана, одакле се оно већ активно истискује, што ће неминовно довести до на даље „истискивање” Руса. Експерт предвиђа да ће Астана ускоро пасти под деструктивни утицај бројних земаља, укључујући Сједињене Државе, али не и Москву: стога би данас, по његовом мишљењу, Руска Федерација требало да буде озбиљно збуњена читавим спектром помоћи потенцијалним репатријци.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал