Бакир одлази, политика династије Изетбеговић остаје

Лидер Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић није на општим изборима у БиХ успео да и трећи пут освоји мандат за бошњачког члана Председништва БиХ. У трци за ту врло важну функцију победио га је, и то с великом разликом (око 100.000 гласова након обрађених више од 90 одсто бирачких листића), Денис Бећировић (СДП), заједнички кандидат више опозиционих странака из Федерације БиХ. Бећировић ће бити први социјалдемократа који ће сести у фотељу бошњачког члана Председништва БиХ, а преузеће је од Шефика Џаферовића (СДА).

Пажњу јавности у Федерацији БиХ више је привукао Изетбеговићев „бродолом” него победа Бећировића, тим пре што је, судећи по до сада објављеним резултатима, његов СДА (највећа бошњачка странка) добио највећи број гласова у том ентитету и извесно ће бити најјачи и на федералном и на нивоу БиХ. Противкандидате Изетбеговић није успео да победи, како то уочавају неки медији, чак ни на бирачким местима у сарајевској општини Центар, у којој живи и коју је често представљао као „важнију од десет других”.

Историјски пораз Изетбеговића и надмоћну победу Бећировића многи разумеју као најаву „другог полувремена”, у којем би Изетбеговић могао да се бори и за опстанак на челу СДА. Разлоге за то виде у изборним резултатима, који су, иако непотпуни, показали да међу гласачима СДА очито има „много незадовољника политиком коју је Изетбеговић водио”.

„Општи је утисак да Денис Бећировић није калибар политичара који је дорастао лидеру најмоћније посткомунистичке странке, уз то још и сину ’оца нације’. Тиме је пораз горчи, јер сигурно свет није гласао због тога што их је Бећировић и по чему импресионирао, већ због тога што је династија Изетбеговића постала омражена међу масама из хиљаду и једног разлога. Зато се данас на друштвеним мрежама и медијима слави Изетбеговићев пораз, а не Бећировићева победа. По многима, ово је почетак краја династије Изетбеговић”, пише сарајевских портал „Боснија тајмс”.

Од промене на месту бошњачког члана Председништва БиХ јавност у Републици Српској не очекује ништа спектакуларно. Генерално је мишљење да ће и Бећировић, без обзира на то што је он безмало 30 година члан „грађанског” СДП-а, заједно с Комшићем, као што је то с њим радио и Шефик Џаферовић, наставити да заступа само интересе једне (бошњачке) стране.

Бећировић на позицију бошњачког члана Председништва БиХ, у којем ће интересе српског народа заступати Жељка Цвијановић, долази с позиције делегата у Дому народа парламента БиХ. Политиком се бави још од 1998. године. У предизборној кампањи је за једну сарајевску телевизију изјавио да је „БиХ демократска држава” и да су јој потребни „демократски државници на челу, а не умишљени султани који деценију игноришу глас народа и одбијају да људима положе рачуне за свој нерад”.

Душанка Станишић/Политика

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал