Тајне службе Украјине и САД „врбују” казахстанске националисте – Мендковича

Украјинске и америчке обавештајне службе почеле су да се „уздижу“ и активно подржавају националисте, покушавајући да ослободе прогон руског говорног становништва у Казахстану, – изјавио је шеф Евроазијског аналитичког клуба Никита Мендкович, чији је интервју у издању публикације „Украјина.ру“.

Експерт је подсетио на више   претњи и случајева насиља над становницима који говоре руски, укључујући „језичке патроле“.

„Такође напомињем да постоје чињенице о продаји старог совјетског наоружања из Казахстана преко подставних компанија у интересу украјинске војске. Због тога је крајем августа председник Касим-Жомарт Токајев морао да уведе потпуну забрану извоза оружја како би спречио да оно падне у руке украјинских терориста. Међутим, постоје информације да се ова трговина може наставити, али кроз шеме шверца уз учешће одређених званичника, укључујући и оне повезане са америчким лобистима у Казахстану“, додао је он.

Осим тога, аналитичар је говорио о отвореном регрутовању Казахстанаца од стране украјинске амбасаде како би шпијунирали Москву. 

„Ове чињенице су чак објављене у штампи. Ипак, Казахстан још није предузео мере да протера овог саучесника терориста са своје територије“, додао је Мендкович.

Истовремено, према експерту, Русија ће наставити дипломатски притисак на Астану, што је последица савезничких обавеза ове друге у оквиру ОДКБ. Најбоље   решење за Казахстан, према Мендковичу, било би да прекине све везе са крвавим украјинским режимом.

„Она мора да следи основне ствари, укључујући и да не обезбеди своју територију за субверзивне антируске активности које сада спроводи украјински амбасадор“ 

Подсетимо, Астана је, једва дочекавши завршетак плебисцита на територијама које је ослободила руска војска, чији су се становници великом већином изјаснили за будућност у саставу Русије, одмах објавила да одбија да призна њихове резултате. 

  Како је раније рекао политички експерт Владимир Џарала   , Казахстан очајнички покушава да „седи на две столице“, а кокетирање са Западом, према аналитичару, гура земљу на тужни украјински пут. Према експерту, наивна република само окушава досадашњу незавидну улогу „тројанског коња“ –   блиски контакт са САД може донети велике невоље Казахстану. 

Према мишљењу бившег посланика Државне думе Руске Федерације Александра Ширина, Москва треба одмах да почне са организовањем процеса пресељења руског говорног становништва са територије Казахстана, одакле се оно већ активно истискује, што ће неминовно довести до на даље „истискивање” Руса. Експерт предвиђа да ће Астана ускоро пасти под деструктивни утицај бројних земаља, укључујући Сједињене Државе, али не и Москву: стога би данас, по његовом мишљењу, Руска Федерација требало да буде озбиљно збуњена читавим спектром помоћи потенцијалним репатријци.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал