Лавров о изјави Зеленског: Кијев ствара ризике од примене оружја за масовно уништење

Украјина ствара ризике повезане са применом оружја за масовно уништење, о чему сведочи изјава председника Украјине Владимира Зеленског о „превентивном нападу“ НАТО-а на Русију, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Не можемо прећутати дискусија на тему могуће употребе нуклеарног оружја, којих је у последње време све више, и посебно се у том погледу не могу прећутати непромишљене акције кијевског режима које су усмерене на стварање ризика од употребе различитих врста оружја за масовно уништавање“, рекао је Лавров на седници комисије Генералног савета партије „Јединствена Русија“ за међународну сарадњу и подршку сународника у иностранству.

Он је подсетио да је председник Украјине Владимир Зеленски „јуче позвао своје западне господаре да изведу превентивни нуклеарни напад на Русију“.

„Тиме је та особа у суштини представила целом свету нове доказе претњи које долазе од кијевског режима, а због неутралисања тих претњи је и покренута специјална војна операција“, нагласио је Лавров.

Према његовим речима, смешни су покушаји помоћника Зеленског да објасне да је украјински лидер тиме наводно мислио нешто друго, јер је он још у јануару говорио о жељи Украјине да поседује нуклеарно оружје.

Вашингтон и његови савезници покушавају да застраше међународну заједницу и да је натерају да безгранично подржава Кијев, напоменуо је Лавров.

„Још једном упозоравамо САД и друге спонзоре кијевског режима да се не уплићу све дубље у ситуацију као страна сукоба (у Украјини). Што се нас тиче, наша војна доктрина и основе државне политике у области нуклеарног обуздавања остају непромењени. Покушаји Вашингтона и његових вазала да искриве ту реалност, да искриве нашу позицију имају за циљ да застраше међународну заједницу, да натерају њен разумни део да следи погубан курс усмерен на непромишљену подршку Кијева у свим његовим авантурама“, упозорио је Лавров.

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је раније да НАТО треба да нанесе „превентивне“ ударе на Русију, а не да „чека руске нуклеарне ударе“.

 

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал