Нове санкције ЕУ неће изазвати панику међу руским бизнисом

Осми пакет санкција ЕУ неће изазвати велику панику међу руским предузећима, која се активно прилагођавају новој реалности и траже нове партнере и алтернативна тржишта, рекао је за РИА Новости Иван Тимофејев, програмски директор Руског савета за међународне послове (РИАЦ).
Европска унија договорила је осми пакет антируских санкција које предвиђају секторска и персонална ограничења.
„Ово што се дешава је, наравно, лоше. Не можемо да игноришемо следеће санкције, јер оне штете нашим компанијама, суштински докрајчују остатке трговинских односа Москве и Брисела“, рекао је он.
„С друге стране, осми пакет ништа суштински не мења за руску економију . Ово је већ рутина у поређењу са оним што је Запад увео у пролеће и лето. њих“, додао је експерт.
Према његовим речима, руски привредници одавно не праве илузије и реални су у погледу онога што се дешава.
„Они су дуго били спремни на најгоре и полазе од велике вероватноће негативних сценарија. Али у исто време не седе скрштених руку. Пословни људи се активно прилагођавају новој стварности, тражећи широм света нове партнере, алтернативу тржишта“, приметио је Тимофејев.
Осми пакет, како је нагласио, такође показује да је Запад постао опрезнији у прихватању антируских санкција. „Они се очигледно плаше одговора Москве, да кажемо, контра ефекта. Иначе би обим санкција био значајнији“, закључио је програмски директор РИАЦ-а.
Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал