Селаковић Фон Крамоновој: Само екстремистима смета неутралност, она се поштовала и у ратовима

Европосланица Виола фон Крамон је у свом најновијем нападу на Србију разоткрила сав бесмисао политике притисака и кажњавања наше земље, која би, према речима европосланице, могла да буде „колатерал“ због своје неутралне позиције, саопштио је министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
никола селаковић

Селаковић је изјавио да само екстремистима може да смета нечија неутралност, а да се реч „колатерал“, којом су политички оци госпође Фон Крамон називали убијене српске цивиле током агресије НАТО-а на Србију поново злослутно уноси у европски политички вокабулар.

„Подсећам да се чак и у Другом светском рату неутралност држава поштовала и да су они који су одабрали да се не мешају у сукобе великих били поштеђени притисака и санкција. Тако је, рецимо, држава из које долази европосланица Виола фон Крамон поштовала неутралност Шведске, Шпаније и Швајцарске“, саопштио је Селаковић.

У саопштењу се додаје да је и ту било изузетака, јер војска државе из које долази посланица Фон Крамон је бомбардовала Београд, након што су се његови грађани усудили да изразе своја слободарска осећања и антифашистичке ставове.

„Грађани Србије су и данас једнако слободарски и антифашистички опредељени, и ако због тога треба да буду кажњени нека госпођа Фон Крамон и њени истомишљеници буду барем толико поштени и кажу да је то разлог због којег ће енергенти за њих бити скупљи него за остале Европљане“, навео је Селаковић.

У саопштењу се закључује да Србија јесте неутрална и слободарска и да се тиме поноси, али да Виола фон Крамон није неутрална, ни када лобира за албанске сепаратисте на Косову и Метохији, ни када покушава да намерно циничним и провокативним вокабуларом вређа грађане ове земље и заговара увођење санкција Србији.

Виола фон Крамон, европска посланица, је у писаном одговору за Би-Би-Си на српском изјавила да је одлука ЕУ да не направи изузетак за Србију последица одлуке Београда да се не придружи ЕУ санкцијама против Русије.

„Можемо да толеришемо и разумемо у одређеној мери имајући у виду да постоји велика енергетска зависност, али бити на руској страни док се води рат и брутална агресија у Украјини доживљава се као отворена и непотребна провокација Београда. Зато бих волела да нови пакет санкција пробуди српске власти, јер политици балансирања и „седења на две столице“ практично је дошао крај, а Србија би могла бити колатерална штета сопствене неутралне позиције“, истакла је Фон Крамонова.

 

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал