Москва: Одбацујемо неискрену резолуцију Савета УН за људска права

Русија одлучно одбацује резолуцију Савета УН за људска права и игнорисаће и специјални механизам који је успоставио Савет и одбија сарадњу са њим, саопштило је руско Министарство спољних послова.

На иницијативу 26 држава ЕУ данас је на седници Савета УН за људска права одобрен нацрт резолуције „Ситуација у области људских права у Русији“.

„Русија одлучно одбацује усвојену резолуцију и неискрене оптужбе садржане у њој, игнорисаће специјални механизам и одбија сарадњу с њим“, наводи се у саопштењу Министарства.

Резолуција је, како се наводи, заснована на познатим инсинуацијама о „прогону“ представника цивилног друштва у Русији, „активиста, бораца за људска права“, сексуалних мањина.

Забринутост изнета у извештају немају везе са стварним стањем ствари и не може да буду основа за успостављање функције специјалног известиоца за Русију што је коначни резултат тог антируског извештаја, истичу у Москви.

„Ради се о покушају стварања још једне полуге притиска на Русију, а ову иницијативу доживљавамо као нови покушај да се Русија казни због тога што води независну спољну и унутрашњу политику“, закључају у Министарству.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал