Шеф саудијског министарства спољних послова прокоментарисао је одлуку ОПЕК+ о производњи нафте

Одлука земаља учесница споразума ОПЕК+ о смањењу производње нафте је чисто економске природе, једногласно су је усвојиле земље чланице, рекао је саудијски министар спољних послова Фејсал бин Фархан за ТВ канале Ал Арабија и Хадас.

Земље ОПЕК+ су прошле недеље одлучиле да смање производњу нафте за 2 милиона барела дневно одмах од новембра, узимајући нивое договорене за август као референтну тачку. Претходно је секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер рекла да САД разматрају односе са Саудијском Арабијом, а председник Џо Бајден сматра да их треба променити. Вашингтон криви саудијске власти што су лобирале за недавну одлуку ОПЕК+ да смањи производњу нафте за 2 милиона барела дневно од новембра, упркос позивима америчке стране да то не раде, видећи то као подршку Русије .

„Земље учеснице споразума ОПЕК+ поступиле су одговорно и донеле одговарајућу одлуку. Одлука ОПЕК+ је чисто економске природе, земље су је усвојиле једногласно. Оне настоје да стабилизују тржиште и обезбеде интересе произвођача и потрошача“, Бен рекао је Фархан.

Истовремено, министар спољних послова је нагласио да су „односи краљевине са Вашингтоном стратешке природе и усмерени на одржавање безбедности и стабилности у региону, а војна сарадња Ријада и Вашингтона је од користи за обе земље”. „Наши односи са САД су институционални од њиховог настанка“, додао је министар.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал