Џозеф Бајден: Биће последица за Саудијску Арабију после прошлонедељне одлуке ОПЕК+ да смање производне квоте

Председник САД Џо Бајден рекао је да ће „бити последица“ за Саудијску Арабију после прошлонедељне одлуке ОПЕК+ да смање производне квоте.

Бајден је то рекао синоћ у интерјвуу за телевизију Си-Ен-Ен (ЦНН), али није прецизирао какве би одлуке могле да буду донете.

„Биће последица за то што су урадили, са Русијом“, рекао је Бајден за ЦНН.

Недавна одлука организације ОПЕК+, земаља-произвођача нафте и партнерских земаља, у којој је и Русија, да смањи производњу нафте за два милиона барела дневно, разљутила је Запад где су многи то видели као потез који ће помоћи Путину да финансира руски рат у Украјини.

Смањење производње такође прети да очекиваним повећањем цена бензина отежа ситуацију за председника САД Бајдена и његову Демократску странку уочи новембарских избора за Конгрес.

Раније јуче портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби рекао је да председник Бајден жели да „преиспита“ односе између САД и Саудијске Арабије после одлуке о смањењу квоте за производњу нафте, што би могло да доведе до скока цена тог енергента.

Кирби је додао да је Бајден спреман да ради са америчким Конгресом да се размотри какви односи треба да буду са Саудијском Арабијом.

ОПЕК+ окупља 13 земаља члани

Б 92

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал