Рјабков упоредио учешће САД у украјинском сукобу са Кубанском кризом

Што се Сједињене Америчке Државе више увлаче у сукоб у Украјини, већи је ризик од провоцирања сукоба нуклеарних држава и катастрофалних последица, изјавио је за Спутњик заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков.

Упоређујући тренутну ситуацију са Кубанском кризом, чија се годишњица обележава ових дана, Рјабков је истакао да данас, као и пре шест деценија, постоје нуклеарни ризици.

„Логика тренутне ситуације је једноставна: што се више САД укључују у подржавање кијевског режима на бојном пољу, то у већој мери постају страна у војној конфронтацији са Русијом, што значи да ризикују да изазову директан оружани сукоб између највећих нуклеарних сила, који може да има катастрофалне последице“, оценио је Рјабков.

Дипломата је, повлачећи паралелу између Кубанске кризе и тренутног заоштравања односа Русије и САД, истакао да се „и у једном и другом случају може рећи да је тежња Вашингтона да стекне одлучујућу војно-стратешку надмоћ деструктивна по међународну безбедност и стратешку стабилност“.

Кубанска ракетна криза представља један од критичних момената Хладног рата који је свет довео на ивицу нуклеарног уништења.

Сукобу је претходило размештање америчких ракета средњег домета у бази код Измира у Турској и у бази око Барија у Италији након чега је СССР инсталирао нуклеарне ракете на Куби што су САД прогласиле за претњу својој безбедности.

 

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал