Још две земље уз Хрватску тражиле забрану увоза руске нафте у Србију

Осим Хрватске, још две земље инсистирале су да се Србији забрани увоз руске нафте преко Јадранског нафтовода (ЈАНАФ). Реч је о Летонији и Пољској, чији су шефови држава тражили да Србија не буде изузета из санкција Русији, објавили су медији позивајући се на неименоване дипломатске изворе.

Иницијативу је поднела Хрватска на челу са премијером Андрејем Пленковићем.

Европска унија увела је осми пакет санкција против Русије као реакцију на припајање четири украјинске области – Доњецка, Луганска, Запорожја и Херсона. Тај низ мера обухвата и забрану транспорта руске сирове нафте у треће земље, с тим што је претходно договорено да из те забране буду изузете земље Западног Балкана. Преокрет је уследио после инсистирања Хрватске, а њој су се придружиле и Летонија и Пољска.

То је казао и председник Србије Александар Вучић, који у обраћању из Прага где је присуствовао самиту Европске политичке заједнице, није открио ко је још пружио подршку захтеву Загреба. Како је рекао тада, у питању су „једна балтичка земља и једна недалеко од ње” које су сматрале да „није фер да Србија има нижу цену нафте”.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал