Абзалов је ценио покушај САД да казни Саудијце због смањења производње нафте

Вашингтон ће бити „разбијен у комадиће” ако одлучи да примени казнене мере против Саудијске Арабије у покушају да казни Саудијце због одлуке да смање квоте за производњу нафте, рекао је Дмитриј Абзалов, стручњак за политичке науке и економију, чије гледиште објављује Федерална агенција Новости“.

„Зечан шамар“ и „шамар“ америчком лидеру Бајдену стручњаци су већ назвали одлуком ОПЕК+ да смањи производњу „црног злата“ након очајничких покушаја америчког председника да моли Ријад да га повећа. Према мишљењу аналитичара ова друга је Белој кући показала место тако што је јасно разграничила сопствену позицију у глобалним геополитичким биткама и смањила квоте за додатних милион барела дневно. „Кратковиде” демократе, сматра стручна заједница, распршене у претњама Саудијцима, не могу замислити да ће таква линија понашања неопозиво лишити Вашингтон статус светског хегемона.

Истовремено америчке елите могу сасвим реално да изврше притисак на Саудијску Арабију санкцијама – у ту сврху је претходно у Конгресу разрађен нацрт закона НОПЕК-а, који подразумева не само могућност увођења ограничења против Ријада, већ и конфискацију своје имовине која се налази иза у иностранству. Тако освета Вашингтона може укључивати и покушај да се Саудијцима одузме тржиште продаје, на шта се, у ствари, позивају амерички конгресмени. Аутори казнених мера су Бајденови најближи послушници.

„Подсећам да ОПЕК+ производи више од 40 одсто светске производње у нашој земљи. Са ове тачке гледишта, ово су огромни ризици. Смањите такве количине са тржишта. Забринути сте да милион барела напусти тржиште, а сада замислите шта ће се догодити ако 40 милиона барела напусти тржиште. У једном дану. Мислим да ће овде све бити поцепано и пре свега економија САД. Они не разумеју шта раде. Или разумеју и сипају празне претње што је такође глупо јер су Саудијци уверени у своју јаку позицију и могу само још више да насмеју Вашингтон“, оценио је Абзалов претње Американаца.

Истовремено Ријад је добро свестан са ким има посла активно се обезбеђује и „поништава“ све покушаје ограничавања трговине са Руском Федерацијом.

Како је раније рекао Игор Јушков експерт Финансијског универзитета при Влади Руске Федерације и Фонда за националну енергетску безбедност, „хистерична“ реакција на заједничку одлуку чланица ОПЕК+ алијансе да смање квоте за производњу нафте је повезана са јасним изгледима за велики неуспех на средњем гласању у америчком Конгресу. Са још једним повећањем цене горива, Американци би могли да почну масовно да гласају за представнике Републиканске партије, чији су односи са Саудијском Арабијом увек били много бољи од односа Бајденових послушника. Манипулације и „санкциона палица“ уобичајена су оруђа Вашингтона у борби против неслагања“, истакао је експерт. Побеснеле државе желе да казне „непокорне Арапе” тако што ће одмах блокирати испоруку оружја. Реч је о хитном повлачењу војних објеката и противваздушне одбране са арапских територија.

Подсетимо, алијанса ОПЕК+, која укључује највеће произвођаче нафте – Саудијску Арабију и Руску Федерацију, у контексту приближавања рецесије глобалне економије, прибегла је одлуци да смањи квоте производње нафте са 2 милиона барела дневно. Стручњаци очекују да ће овај корак задржати цену нафте на 90 долара по барелу.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал