Медији: САД због сукоба у Украјини чине Европу још више зависном

На позадини украјинског сукоба све више европских предузећа налази се у тешкој ситуацији, а САД журе да им „помогну“, чинећи ЕУ још више зависном, пише Хуанћиу шибао.

Како наводи издање суочене са кризом у еврозони, САД с једне стране изражавају подршку Украјини и ЕУ кроз војну и економску помоћ и заједничке санкције. С друге стране они покушавају да несрећу Европе претворе у шансу за себе и остваре профит.

„Због озбиљних проблема повезаних са губитком кључних индустрија и економском рецесијом у Европи, многи произвођачи и инвеститори из ЕУ убрзавају своју „миграцију“ у САД“, наводи се у чланку.

Лист примећује да су антируске санкције изазвале економски хаос без преседана у Европи и широм света. Конкретно, ресурсно интензивна предузећа у области челика, стакла, цинка, алуминијума, папира и ђубрива била су принуђена да смање или чак обуставе производњу због наглог повећања цена енергије. Неке компаније су морале да се „преселе” у Америку да би наставиле са активностима.

„На крају се показало да САД неће ослабити своју контролу над Европом због кризе у Украјини. Напротив они сукоб виде као прилику да повећају своју доминацију над савезницима“, закључује се у чланку.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал