Путин потписао указ о увођењу ванредног стања на територијама припојеним Русији

Председник Путин увео је ванредно стање у областима ДНР, ЛНР, Херсона и Запорожја.

Председник Владимир Путин је 20. октобра увео ванредно стање у четири региона земље – на територији Доњецке и Луганске Народне Републике (ДНР и ЛНР), као и у Херсонској и Запорошкој области. Он је то саопштио током седнице Савета безбедности, преношено је на Телеграм каналу Кремља. Одговарајући декрет је већ објављен.

„У Доњецкој Народној Републици, Луганској Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области, пре њиховог уласка у Русију, био је на снази режим ванредног стања. А сада треба да формализујемо овај режим већ у оквиру руског законодавства. Зато сам потписао указ о увођењу ванредног стања у ова четири конститутивна ентитета Руске Федерације“, рекао је Путин.

Како се наводи у тексту документа, на територијама ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области уводи се режим максималног нивоа реаговања, по коме ће највиши званичници региона вршити овлашћења предвиђена законом. Савезни уставни закон од 30. јануара 2002. бр. 1-ФКЗ „О војном стању“. Ова овлашћења се односе на спровођење мобилизационих мера у области привреде, у органима извршне власти и локалне самоуправе, мера цивилне заштите, заштите становништва од природних и ванредних ситуација изазваних човеком, као и „спровођење мера за задовољење потреба Оружаних снага Руске Федерације“.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал