Србија мора да донесе одлуку

Известилац за Србију у Европском парламенту Владимир Билчик, данас је Танјугу изјавио да се он и ЕУ надају да ће „Србија донети јасне одлуке“.

„Није време за двосмисленост и Србија мора да остане на европском столу. Надам се да ће ова порука не само одјекнути, него да ће се такође чути сада када се разговара о формирању нове владе“, рекао је Билчик.

У Европском парламенту у Стразбуру, данас је на агенди дебата о проширењу и извештај хрватског посланика Тонине Пицуле о овој политици Уније.

Оно што је за Билчика најважније, како каже, јесте да се види да ли је Србија посвећена и колико је озбиљна за чланство у ЕУ.

„Та посвећеност треба да буде пуна, консеквентна, јасна и то је једини пут да би ми имали узајамно поверење, заједничку будућност. Надам да ће избор који је Србија направила пре више година за чланство у ЕУ, остати јасан и сада када смо суочени с руским нападом у Украјини и када је цела Унија под руским нападом“, рекао је Билчик.

Он уверава да Унија заиста жели да Србија буде део исте фамилије и да ради са ЕУ и да је сасвим логично да Србија буде ЕУ чланица једног дана. „То тог дана има још пута и ми се надамо да ће Србија донети јасне одлуке. Није време за двосмисленост и Србија сада мора да остане на европском столу. Надам се да ће ова порука не само ођекнути него да ће се такође чути сада када се разговара о формирању нове владе“, казао је Билчик.

Сматра, као и већина његових колега у ЕП, да Унија мора да продужи са проширењем зато што је то једна од најуспешнијих политика Уније. Билчик подсећа да сада, после бруталне руске агресије на Украјину, правила игре у проширењу су се променила, с тим што сада има још две нове земље кандидате, а једна од њих је под нападом Русије.

За Танјуг Билчик каже да дебата треба да се води око тога како Западни Балкан доприноси стабилности и безбедности Уније.

„За то су нам потребни ангажирани балкански партнери, посвећени нашим вредностима и ставовима“, рекао је он.

Навео је да су значајни ставови држава кандидата о руској агресији, о спољној политици и санкцијама, о унутрашњим реформе, структурне промене и у области енергије.

Билчик каже да је важно и да се чује где балкански партнери стоје у решавању конфликта из прошлости, као што је то дијалог између Београда и Приштине.

Политика

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал