Остаје ли Украјина без америчке помоћи у случају победе републиканаца

Хоће ли Украјина остати без помоћи Вашингтона ако на предстојећим изборима у Америци победе републиканци? Сумње да би такав сценарио могао да се оствари након избора за Представнички дом и Сенат, који ће бити одржани 8. новембра, подгрејао је лидер републиканаца у Представничком дому Конгреса Кевин Мекарти. Он је казао да уколико његова странка освоји већину од 435 места, неће олако давати сагласност председнику Џозефу Бајдену да финансира Украјину у рату против Русије.

„Људи ће седети код куће у рецесији и неће желети да виде како пишемо бланко чекове Украјини. Рат у Украјини је важан, али не може бити најважнији и наша помоћ не може бити бесконачна”, рекао је Мекарти, преносе амерички медији.

На срећу Кијева, у врху странке бившег председника САД Доналда Трампа, међутим, има и супротних мишљења када је реч о помоћи Украјини. Мајкл Мекол, члан Комитета за спољне послове Представничког дома, који ће вероватно водити комитет у случају изборне победе републиканаца, сматра да треба појачати испоруке оружја Кијеву, укључујући и ракете већег домета од оних које је Бајденова администрација до сада била спремна да испоручи.

„Морамо им дати оно што им треба. Када им дамо оно што им треба, они побеђују”, рекао је Мекол.

Аналитичари оцењују да су оваква мимоилажења одраз унутрашње партијске дебате између традиционалних конзервативаца и крила странке наклоњенијег Трампу, са јачим проруским сентиментом.

Конгрес је досад одобрио 60 милијарди долара помоћи Украјини, али међу члановима законодавног тела све је више оних који се противе таквом финансирању Украјине. И до сада су поједини републиканци у Представничком дому, у којем већину тренутно имају демократе, гласали против владиног пакета финансирања који је укључивао и помоћ намењену Кијеву. Једно истраживање од прошлог месеца показало је да 32 одсто републиканаца и оних који нагињу тој странци, верује да Сједињене Америчке Државе пружају превише подршке Украјини у рату, што је значајан раст оваквог расположења у  односу на девет одсто у марту.

Да је америчка јавност све мање заинтересована за дешавања у Украјини, показује друго истраживање према којем је проценат оних који су изузетно забринути због могућег пораза Украјине у рату са Русијом пао са 55 одсто у мају, на 38 одсто у септембру.

Изборна испитивања јавног мњења показују да су бирачи, двадесет дана уочи гласања, у великој мери фокусирани на економију и инфлацију, као и да републиканци уживају веће поверење када је реч о решавању тих проблема.

Анкица Маринковић/Политика

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал