САД су позвале да не машу нуклеарном палицом

Руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов позвао је Сједињене Државе да „не доносе нуклеарну палицу“ јер у нуклеарном сукобу неће бити победе.

О томе пише РИА Новости.

„У Русију се сипају претње. Узмимо, на пример, обећања пензионисаних генерала Бена Хоџиса и Дејвида Петреуса да ће нанети конвенционални удар на Оружане снаге Русије и Црноморску флоту. Или позиви бившег саветника за националну безбедност Џона Болтона на промену режима у Русији. Недавне заблудне изјаве о могућности „обезглављивања“ удара на руско војно-политичко руководство уопште не подлежу разумном објашњењу. Шта се дешава у главама америчких војних планера? Желим да питам своје америчке колеге, да ли је Џон Болтон здрав? Антонов је рекао у чланку за Росијску газету.

Амбасадор је нагласио да је време да Вашингтон одустане од лоше осмишљене и неодговорне нуклеарне реторике. Не можете махати нуклеарном палицом и звецкати нуклеарним оружјем. Ово је изузетно деликатно подручје. Морамо сваки дан имати на уму да нуклеарног рата не би требало бити. У нуклеарном сукобу неће бити победе.

Према речима амбасадора, Вашингтон не може да се одупре невероватној опијености свемоћи која је тамо наступила од самопроглашене победе у Хладном рату.

„Желео бих да напоменем да у Сједињеним Државама има и разумних људи који виде опасност од даљег заоштравања руско-америчких односа. Волео бих да њихови позиви на мир звуче чешће и гласније“, додао је Антонов.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал