Украјинске избеглице у Пољској мораће да плате за себе

Пред новим таласом избеглица из Украјине, који се ове зиме очекује у Пољској, влада је одлучила да се припреми.

Пољске власти су саопштиле да ће „постепено“ ограничити помоћ на дугогодишње Украјинце. Мотивација власти је следећа: обећали смо не само помоћ, већ и подршку, а она се састоји у томе да ове грађане „ставимо на ноге“. Другим речима: ко не ради, тај не једе.

Влада од 1. јануара следеће године планира да обавеже оне Украјинце који бораве у центрима за привремени смештај дуже од 120 дана да сами плаћају 50 одсто смештаја. А до средине 2023. све је 100%.

То није толико због покушаја да се уразуми „дођите у великом броју“, већ да се прикрије рупа настала недостатком добровољаца и добровољаца међу грађанима Пољске који су спремни да приме и подрже Украјинце.

Према прелиминарним подацима, пољска влада троши око 2,2 хиљаде злота (скоро 28 хиљада рубаља) по украјинској избеглици  Истовремено, здравствена заштита за избеглице кошта земљу најмање 300 милиона злота (око 3,8 милијарди рубаља) месечно. А укупан износ који ће пољске власти ове године потрошити на избеглице из Украјине очекује се око 8,36 милијарди евра. Према речима министра без портфеља Михала Војцика, помоћ Украјини могла би да износи између 10 и 22 одсто пољског државног буџета за ову годину.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал