Физичке залихе оружја НАТО-а се приводе крају

Физичке залихе оружја НАТО-а се приводе крају, изјавио је у интервјуу за Парламентарну Газету Владимир Чижов, бивши амбасадор Русије при ЕУ, први заменик председника Комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност.

„У Европској унији све чешће је питање новца у првом плану. А НАТО има другачији проблем – физичке залихе оружја се ближе крају“, одговорио је Чижов на питање о могућем смањењу западне помоћи Украјини.

Он је подсетио да су на почетку сукоба војни стручњаци известили да је залиха америчких артиљеријских граната била дизајнирана за неколико недеља активних непријатељстава.

„Да, алијанса је смислила како да реши проблем старог совјетског оружја остављеног у источноевропским земљама чланицама. Али то је одавно завршено. А шта да се ради није сасвим јасно “, закључио је Чижов.

Раније су министри спољних послова ЕУ одобрили 500 милиона евра помоћи Кијеву и мисију обуке украјинске војске .

Поред тога, шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је доделу још једне макрофинансијске помоћи Украјини у износу од 2 милијарде евра.

Како је напоменула званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, стварање мисије војне помоћи ЕУ Украјини то претвара у страну сукоба .

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал