Сунак саопштио имена министара – у влади поново Раб, Хант, Клеверли, Волас

Британски премијер Риши Сунак саопштио је састав свог кабинета. Доминика Раба именовао је за заменика премијера и министра правде, док ће министри финансија и спољних послова, Џереми Хант и Џејмс Клеверли, остати на својим функцијама.

Џереми Хант, кога је нови премијер Велике Британије Риши Сунак поново именовао данас за британског министра финансија, рекао је да ће влада радити на враћању стабилности, поверења и дугорочног раста, признајући да је пред Британијом тежак период.

„Биће тешко. Али заштита угрожених – и радних места, хипотека и рачуна – биће нам на првом месту док радимо на враћању стабилности, поверења и дугорочног раста“, написао је Хант на Твитеру, пренео је Ројтерс.

Сунак је, како је данас саопштио његов кабинет, поново именовао и Џејмса Клеверлија за  министра спољних послова.

У саопштењу се наводи и да је Сунак поново именовао Бена Воласа за британског министра одбране, док је британског посланика Доминика Раба именовао за заменика премијера и министра правде, тако да он поново обавља дужности које је обављао годину дана до септембра.

Нови британски премијер поново је именовао британску посланицу Суелу Брајверман за министарку унутрашњих послова, мање од недељу дана након што је поднела оставку на ту функцију због кршења владиних правила.

Скај њуз је јавио да је Сунак поново именовао и Кеми Баденоч за министарку трговине, као и Криса Хитон-Хериса за министра за Северну Ирску.

Британску посланицу Пени Мордаунт, која је безуспешно покушала да постане премијерка, Сунак је поново именовао за лидерку Доњег дома парламента.

Министарска места добили су и Грант Шапс, Надим Захави и Мајкл Гов.

РТС

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал