„БиХ можда неће у ЕУ још 60 година“

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је на састанку са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен да је БиХ требало да добије преговарачки статус, те да у оваквој ситуацији неће ући у ЕУ можда ни за 60 година.

 

 

Чланови Председништва БиХ састали су се данас у Сарајеву са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Она борави у БиХ у оквиру посете Западном Балкану, а у контексту недавне препоруке Европске комисије да се БиХ додели статус кандидата, како би се нагласила порука да је будућност земље у ЕУ.

Додик је истакао да је у разговору са Фон дер Лајеновом нагласио да је кандидатски статус за БиХ мало, те да би требало да добије преговарачки статус и да он једино има смисла.

„Турска је у кандидатском статусу 45 година, БиХ могу заробити 60 година. Ову игру треба играти поштено“, рекао је Додик.

Он је додао да се слаже да треба ићи европским путем, али да је евидентно да и Европа има све више проблема.

„Није коректно да се нама просипа прича о кандидатском статусу, а задржава се канцеларија ОХР-а и стране судије Уставног суда БиХ. Зато то треба примити са доста резерве“, рекао је Додик и додао да све то схвата као „неку врсту подвале у којој се задржава нелегитимни Кристијан Шмит и стране судије“.

Додик је поручио да је Српска спремна да ради по Уставу БиХ.

Поновио је да је Председништво БиХ рупа која не може да да сагласност за покретање значајне инвестиције у Републици Српској, да Бањалука добије гас и решава питање енергетике.

„Они урушавају наше инвестиције. Вратите Устав БиХ на сцену иначе ће Република Српска из овога отићи“, нагласио је Додик.

Додик је Фон дер Лајеновој рекао да судије Уставног суда БиХ треба да оду и да је Шмит нелегалан и да не може да доноси одлуке.

„Сад смо видели да 10 партија из Федерације БиХ тражи да се уједначи статус Дома народа у ФБиХ и Веће народа у Републици Српској. То је неупоредиво. Дом народа је дејтонска категорија и постоји у Уставу БиХ, а Веће народа не постоји. Како ми да прихватимо одлуку човјека који није легитиман“, рекао је Додик.

Српски члан Председништва БиХ је констатовао да се у БиХ 20 година понавља „ништавило“ и поновио да уколико Устав БиХ не буде враћен „на сцену“, Република Српска то неће подржати.

Додик је после састанка са фон дер Лајеновом казао да је на седници Председништва БиХ предлагао да се Кристијан Шмит прогласи непожељном особом у БиХ, али да су то одбила друга два члана Председништва.

„То довољно говори о њиховом лицемерју јер једно говоре у јавности – да је оно што је Шмит наметнуо непожељно и недопустиво, а неће да прихвате мој предлог“, рекао је Додик након састанка са Фон дер Лајеновом и седнице Председништва БиХ.

Додик је навео да је одбијен и његов предлог да БиХ приступи „Отвореном Балкану“, као и да се прихвати изградња гасовода како би БиХ имала уредно снабдевање гасом.

„Председништво је „црна рупа“, а не институција која одлучује“, рекао је Додик, преноси РТРС.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал