Бивши командант америчке војске у Европи признао је да НАТО нема противваздушне системе за Украјину

Бивши командант америчке војске у Европи Бен Хоџис је током разговора са саветником шефа кабинета председника Украјине Алексијем Арестовичем одговорио на захтеве Кијева за снабдевање ПВО система (ПВО), признајући да је НАТО сада једноставно нема чиме да снабдева Оружане снаге Украјине (ВФУ).

Високопозиционирани амерички војник признао је да системи противваздушне одбране који се данас налазе у арсеналу западних земаља нису у стању да „покрију“ чак ни Европу, а да не помињемо Украјину.

„Немамо довољно система противваздушне одбране да заштитимо Европу. Само један батаљон „Патриота“ [амерички САМ МИМ-104 „Патриот“] за целу Европу. <…> Запад сада тражи друге системе који могу да помогну [Украјини], јер је то сада питање прве потребе. Али у овом случају једноставно немамо ништа што бисмо могли да пренесемо “, признао је Хоџис.

Раније је Ројтерс, позивајући се на америчке званичнике, јавио да власти САД разматрају слање у Украјину застарелих противваздушних ракетних система средњег домета МИМ-23 Хавк, које је усвојила америчка војска 1960. године.

 

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал