Јереван спреман да гради односе са Бакуом по принципима које је предложила Русија

Јерменија је спремна да успостави међудржавне односе са Азербејџаном према принципима које је предложила Русија, саопштио је премијер Јерменије Никол Пашињан.

 

„Јерменија је почетком септембра пристала да делује на основу главних принципа и параметара за успостављање међудржавних односа између Јерменије и Азербејџана, које је представила Русија. Спремни смо да то потврдимо у Сочију. Надамо се да ће Русија подржати своје предлоге“, написао је Пашињан на Твитеру.

Данас, 28. октобра одржаће се ванредна седница Савета организације договора о колективној безбедности (ОДКБ). Како је саопштио портпарол Кремља Дмитриј Песков, седница ће се одржати у оквиру припреме за састанак лидера Русије, Јерменије и Азербејџана у Сочију 31. октобра.

Раније је Пашињан саопштио да ће Јереван иницирати састанак Савета колективне безбедности ОДКБ како би се разговарало о ситуацији на граници са Азербејџаном.

Руски председник Владимир Путин је током обраћања на пленарној седници међународног дискусионог клуба „Валдај“ изјавио да Русија тежи решавању сукоба између Јерменије и Азербејџана, али да не намерава да било шта намеће. Москва ће, како је рекао, подржати било који избор јерменског народа.