Москва: Летонија блокира 80 одсто руског ђубрива за сиромашне земље

Летонија и неке друге земље блокирају већину ђубрива које је Русија спремна да донира најсиромашнијим земљама, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова о спровођењу прехрамбеног споразума.

„Руске компаније и даље не само што не могу обављају комерцијалне испоруке ђубрива, чак ни да предају око 300 хиљада тона производа најсиромашнијим земаља. И то бесплатно. Ова ђубрива остају блокирана углавном у складиштима Летоније (80 одсто), као и Естоније, Белгије и Холандије, чије руководство не дозвољава да буде послато кроз Светски програм за храну УН“, наводи се у саопштењу Министарства.

Русија је један од водећих светских извозника ђубрива, без којег ће и произвођачи хране бити у опасности од гладовања, подсетили су у Министарству.

Такође се наводи да је Русија послала око 10,5 милиона тона жита, углавном пшенице, у земље Азије (62 одсто) и Африке (33 одсто), а спремна је да до краја године извезе још 30 милиона тона жита, укључујући пшеницу, и тај показатељ доведе на 50 милиона тона.