Приштина забранила изборе за савете националних мањина на Косову и Метохији

Власти привремених институција самоуправе у Приштини забраниле су да се на простору Kосова и Метохије одрже избори за Националне савете националних мањина који су заказани за 13. новембар у читавој Србији.

„Иако су до сада, уз логистичку подршку мисије ОЕБС, на простору KиМ одржани сви циклуси за избор чланова Националних савета националних мањина, а последњи 2018. године, Аљбин Kурти сада је забранио да Бошњаци, Роми, Египћани, Ашкалије и друге националне мањине на KиМ остваре своје основно демократско и грађанско право“, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Канцеларија оцењује да је Курти, ускраћивањем основних права мањинама на KиМ, „поново показао своје апсолутистичко и недемократско лице које је и слика међународне заједнице која се по ко зна који пут показала неспремном да обезбеди поштовање основних грађанских и цивилизацијских тековина на Kосову и Метохији у 21. веку“.

Након што је претходно укинуо Србима право гласа и забранио да Срби на КиМ гласају на председничким и парламентарним изборима, а претходно и на референдуму, Курти је сада забранио и националним мањинама право на изјашњавање, додаје се у саопштењу.

Kанцеларија за Kосово и Метохију на време је, у складу са досадашњим праксама, процедурама и договорима Београд и Приштине, упутила писмо мисији ОЕБС на KиМ са молбом да на терену логистички помогне у спровођењу избора за Националне савете националних мањина, као што је увек успешно чињено.

„Међутим, јуче је Kанцеларији за KиМ стигао одговор којим нас ОЕБС обавештава да неће бити у могућности да изборни процес спроведу на KиМ, јер је Аљбин Kурти ‘ускратио неопходну подршку операцији прикупљања гласачких листића по предвиђеним линијама’“, наводи се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ је најавила да ће о овом флагрантном кршењу права мањина обавестити све релевантне међународне мисије, посебно оне које се баве заштитом права мањина.