Украјина би могла да добије модерне ПВО од Италије

Украјина би од Италије могла да добије модерна противваздушна одбрамбена постројења у оквиру шестог пакета војне помоћи, који је планиран да буде одобрен средином новембра, пише Ла Република.

A Ukrainian serviceman stands guard as armored vehicles with canons in tow and with Ukrainian flags atop, stand on a road in the village of Fedorivka, eastern Ukraine, Friday, Feb. 27, 2015. Ukrainian and Russian-backed separatist forces have begun drawing back heavy weapons from the front line separating them in compliance with a cease-fire deal agreed in Belarus earlier in the month. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Шести пакет војне помоћи Кијеву мора да одобри италијанска влада до средине новембра. Како пишеновине Ла Република, могао би укључити системе противваздушне одбране које је затражио украјински председник Владимир Зеленски.

Пре свега говоримо о европским противваздушним ракетним системима САМП-Т – то су модерна и скупа оружја за уништавање ваздушних циљева. Комбиновани су од радара италијанске производње и француског лансера који може да погоди и авионе и беспилотне летелице, као и да пресреће ракете.

Поред тога, Рим може Украјини дати своје отпуштене системе противваздушне одбране Спада/Аспиде.

Украјински председник Зеленски затражио је САМП-Т системе из Италије и Француске још почетком октобра током самита Г7.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал