Комшић писао Столтенбергу: Непримерено да хрватске снаге буду у мисији ЕУФОР-а

Хрватски члан Председништва БиХ, изабран у то највише државно тело гласовима Бошњака, Жељко Комшић, упутио је писмо генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу у којем поручује да би било веома непримерено да НАТО савез у своју мисију у БиХ укључи хрватске војне снаге, чије је, како каже, војно и политичко руководство пресуђено у Хагу као делом удруженог злочиначког подухвата.

Комшић је навео да је упознат са писмом хрватске владе НАТО-у да размотри могућност продужења мисије ЕУФОР Операција Алтхеа, која укључују евентуални ангажман хрватских војних снага у БиХ.

Навео је да у писму хрватске владе постоји „одређени број круцијалних неистина“ и образлаже да Општи оквирни споразум за мир у БИХ или Дејтонски мировни споразум потпада у категорију међународних мировних споразума који потписују државе учеснице у рату, а чијим потписивањем су престале да важе одредбе Сплитског споразума на који се позива хрватска влада.

„Посебно је важно истаћи да Сплитски споразум нема карактер међународног споразума, јер се ради о једнократном договору о војном деловању у специфичним ратним околностима. Из наведених разлога, сматрам да би било веома непримерено да НАТО савез у своју мисију у БиХ или да кроз мисију ЕУФОР Операција Алтхеа укључује снаге Републике Хрватске, односно земље чије је војно и политичко руководство пресуђено у Међународном кривичним суду у Хагу као делом удруженог злочиначког подухвата који је за циљ имао стварање етнички очишћених дијелова Босне и Херцеговине под војном и политичком управом суседне Републике Хрватске“, навео је Комшић, пише сарајевски портал Кликс, а преноси Танјуг.

Истакао је да такве политичке амбиције Хрватске према БиХ, сувереној и независној држави, постоје и данас те да оне „настоје да ојачају и војним снагама“.

Комшић каже да чврсто верује да ће НАТО савез донети једину могућу исправну одлуку.

Политика

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал