Цене гаса у Европи поново скочиле

Цене гаса у Европи порасле су за скоро 17 одсто и достигле скоро 1,4 хиљаде долара за хиљаду кубних метара, јављају РИА Новости позивајући се на податке лондонске берзе ИЦЕ.

Европски гасни фјучерси су у среду затворили трговање за скоро 17 одсто. Цена хиљаду кубних метара гаса била је 1386,5 долара.

Високе цене гаса трају од овог пролећа. Због страха од забране увоза руских енергената почетком марта, четири дана заредом су ажурирали своје историјске максимуме. Рекорд цене од 3.892 долара за хиљаду кубних метара постављен је 7. марта.

У октобру је цена пала на 1377 долара за хиљаду кубних метара, док је у септембру била 2093 долара. У августу је био нешто изнад 2.450 долара и оборио је рекорд за читаву историју гасних чворишта у Европи (од 1996. године).

Тренд пада цена акција у Европи у односу на претходне максимуме повезан је са високим нивоом резерви гаса у европским подземним складиштима. На то утиче топла јесен и смањење панике због ограничења испоруке гаса из Русије. Међутим, до грејне сезоне поново се предвиђа раст цена.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал