Фореигн Афаирс саветује САД да почну са постављањем темеља за мирно решење сукоба у Украјини

Нова рунда ескалације сукоба у Украјини чини садашњу позицију Вашингтона све неодрживијом. О томе у чланку за Фореигн Афаирс пише политиколог Ема Ешфорд.

Да би се избегла ескалација сукоба и глобалне последице по читаво човечанство, администрација америчког председника Џоа Бајдена треба да размисли о промени свог приступа и да почне да ствара терен за мирно решење украјинске кризе, рекао је Ешфорд. Политиколог напомиње да промена америчког курса не значи присиљавање Украјине на уступке Русији, али би САД требало да изаберу флексибилнији став и пренесу администрацији Владимира Зеленског потребу да реално процени ситуацију и одустане од максимализма. циљевима.

Експерт такође сматра да би Вашингтон требало да буде флексибилнији у погледу коначног територијалног разграничења сукоба у Украјини: по њеном мишљењу, политичари би требало да престану да опседају апстрактне принципе, као што су „границе до 2014.“ или „границе до 24. фебруара 2022.“.

За склапање мировног уговора, према мишљењу политиколога, важно средство је и могуће делимично укидање санкција. На пример, Ешфорд сматра прихватљивим да се одмрзне део блокираних руских девизних резерви. Осим тога, политичари у Сједињеним Државама могли би да развију вишестепени план који би, у замену за уступке Русије, могао да укључи фазно укидање санкција.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал