Италија тражи да Норвешка и Немачка преузму одговорност за мигранте

Италија тражи од Норвешке и Немачке да преузму одговорност за скоро 1.000 миграната који се налазе у Медитерану, на бродовима невладиних организација под заставама ових двеју земаља.

Рим наглашава да бродови невладиних организација не прате европска правила о безбедности и подривају заједничку борбу против нелегалне миграције, преноси Ројтерс.

Три брода хуманитарних организација, међу којима су Оушн Викинг и Гео Баренц под норвешком заставом и Хјуманити под заставом Немачке, су већ недељу дана на мору, тренутно близу Сицилије, и неуспешно траже дозволу да уплове у италијанске воде, јавља Танјуг.

„Норвешка по конвенцијама о људским правима и поморским законима нема одговорност за особе које су на приватним пловилима у Медитерану под норвешком заставом”, изјавио је норвешки амбасадор у Италији Јохан Вибе.

Немачка амбасада у Риму је позвала Италију да без одлагања помогне мигрантима.

Француски министар спољних послова Жерал Дармен је изјавио да је Италија по међународном закону дужна да преузме бригу о мигрантима, али је истровремено понудио помоћ Париза и Берлина у збрињавању миграната, искључиво одређеног броја жена и деце.

За недељу дана, почев од 27. октобра, је у земљу ушло 6.200 миграната, а то је скоро пет пута више у односу на исти период прошле године, када је у Италију ушло 1.400 миграната, објавила је италијанска влада.