Трамп: Председничка кандидатура вероватна

На митингу присталица Републиканске странке у америчкој савезној држави Ајови, бивши председник САД Доналд Трамп најавио је као могућу трећу кампању за Белу кућу.

„Да би наша земља поново била успешна, безбедна и славна, вероватно ћу то морати да урадим поново. Спремите се, то је све што могу да вам кажем“, рекао је Трамп на скупу у граду Сијукс ситију у Ајови.

Трамп се појавио на скупу у Ајову у оквиру кампање за такозване међуизборе, како би подржао републиканске кандидате за Сенат. На митингу су, поред њега, говорили и гувернер Ајове Ким Рејндолс и сенатор Чак Грејсли.

Према речима блиских сарадника, он је жељан да се врати у политичку игру за председничке изборе, а један од његових виших саветника који није желео да буде именован рекао је Ројтерсу да Трамп жели да се кандидује и да то објави пре Дана захвалности, што би му дало предност у односу на његове противнике и да је он тога свестан.

Ако би постао први кандидат републиканаца за номинацију, то би могло да избаци из трке потенцијалне страначке ривале, рекли су његови саветници, и додали да је ипак могуће да бивши амерички председник ипак одложи такву одлуку или да се предомисли.

Независни аналитичари и изборне анкете у САД прогнозирају да је велика вероватноћа да ће републиканци на међуизборима следеће недеље освојити већину у Представничком дому америчког Конгреса и да ће имати шансу да преузму контролу и над Сенатом, што би им дало могућност да блокирају законодавну агенду председника Џозефа Бајдена у наредне две године, наводи британска агенција.