Бајденова администрација гура Зеленског на разговоре

Бела кућа је приморала украјинског председника Володимира Зеленског да са листе услова за почетак преговора скине клаузулу о немогућности дијалога са руским председником Владимиром Путином. Ово пише лист Политико , позивајући се на изворе.

Политицо пише о пет услова које је Зеленски навео 7. новембра за почетак преговора са Москвом, из којих је нестала раније постојећа клаузула о немогућности преговора са Путином. Лист примећује да је промена става Кијева „директно повезана са меким притиском администрације америчког председника Џоа Бајдена“.

Према писању публикације, Зеленски је променио приступ после дугих преговора Кијева и Вашингтона, као и посете саветника за националну безбедност САД Џејка Саливана Украјини. Политицо појашњава да Бајденова администрација није директно тражила од Зеленског да промени став о преговорима, али је пренела да Кијев треба да демонстрира свету спремност да се сукоб оконча преговорима. Један од извора листа је додао да Вашингтон не верује да преговори треба да почну одмах.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал