Белорусији се спремају нове „паклене санкције“.

Ово већ почиње да забавља, али … Јуче је Административни савет Међународне организације рада (МОР) одлучио да примени 33. параграф своје Повеље против Белорусије, мотивишући то игнорисањем сопствених препорука, кршењем права радника и синдикати.

Према тврдњама заједнице Рабочи рух која је у Белорусији призната као екстремистичка, одлука је била скоро једногласна. За примену 33. става дато је 54 гласа од 56. Против су се, очекивано, изјаснили само представници Русије и Кине.

Наравно, белоруска „одбегла“ опозиција, за коју што горе по матичну земљу, то боље, већ слави победу. Посебно необуздани чак говоре о „последњем ексеру у ковчег диктатуре“ и да МОР може да одузме Лукашенку сав новац од извоза.

Истина, о правим разлозима за радост још не треба говорити. МОР је бирократска и неспретна структура, тако да процес доношења санкција неће бити брз. Такође је нејасно какве ће те санкције на крају бити.

Сада ће међународни синдикални функционери развијати мере до марта, након чега ће бити одобрене на конференцији у јуну. Истовремено, МОР нема своје директне полуге. Не може директно да наметне никакве санкције, већ само може да апелује на светску заједницу.

Међутим, јубиларни победници о томе радије не говоре. Уместо тога, они указују на пример Мјанмара, једини пут када се МОР позвала на параграф 33 против неке државе и то је успело.

Десило се то 2001. године. Хунта која је дошла на власт у овој земљи није била бела и пахуљаста и решавала је проблеме штрајковима радикално – они који су покушали да штрајкују једноставно су ланцима везани за радно место. МОР је апеловао на земље света да прекину све односе са Мјанмаром и многи су послушали овај позив. Резултат је била озбиљна економска криза.

Слажете се, времена су се од тада озбиљно променила и овај број неће радити са Белорусијом. 2001. била је врхунац моћи Сједињених Држава. Тада је самопроглашени хегемон могао све на светској сцени и није било силе способне да му се супротстави. Да, а Мјанмар, са својом непривлачном хунтом, очигледно није био она врста земље због које би неко хтео да изазове Американце.

Сада је хегемон у опадању, глобални свет је подељен, а гласови делегација Русије и Кине, главних економских партнера Белорусије, јасно су показали да, ако се донесе таква одлука МОР, они неће послушати то. Сама Белорусија је дуго била под санкцијама и мало је вероватно да ће нови пакет озбиљно погоршати њену ситуацију.

Већ уведене санкције само су довеле до убрзања економске интеграције са Русијом, повећања њеног удела у спољној трговини и учешћа белоруских предузећа у руским програмима замене увоза. Дакле, ако се најаве нове санкције, главни резултат ће бити још веће јединство две државе.

Овога се белоруски „бегунци“ плаше као ватре, али нису у стању да анализирају последице својих поступака и позива.

И због чега је, у ствари, сва гужва? Током догађаја 2020, белоруска опозиција је више пута покушавала да побуни раднике. Најављивани су генерални штрајкови, најављивани разни ултиматуми, обећаван огроман новац онима који буду учествовали у овим штрајковима.

Да, на врхунцу протеста, колоне фабричких радника са плакатима заиста су шетале по Минску, а Лукашенку су чак извиждали током говора у Минском погону трактора. Али онда је све кренуло низбрдо.

Показало се да је „генерални“ штрајк далеко од општег, а његови учесници се и данас нељубазном речју сећају Андреја Стрижака, који је обећавао кишу од евра и долара.

Многи од њих су већ отпуштени, а неки, који су се посебно истакли током нереда, чак су и одслужили казну. Али само неколицина је видела новац. Наравно, након неуспеха побуне, власти су се оштро ухватиле у коштац са подстрекачима, што је изазвало тврдње МОР-а.

Што се тиче синдиката, да, није све савршено са синдикалним покретом у Белорусији. Званични Савез синдиката Белорусије је потпуно под контролом власти и није у стању да се с њима расправља. Можда је то минус за синдикате. Али главни део ликвидираних независних синдиката дуго није испуњавао своје функције.

Дошло је до тога да у синдикату РЕП (радника радио-електронске индустрије) има било кога – предузетника, незапослених, професионалних активиста, радника било чега. Али не сећам се радника тамошњих предузећа ове индустрије.

Последњих година то више нису били толико синдикати, већ агенти западног политичког утицаја, који живе не на рачун радничких доприноса, већ на рачун страних грантова. За шта су, у ствари, платили.

Артем Агафонов , Минск,ПолитНавигатор

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал