Потписује се петиција за ванредне парламентарне изборе у Црној Гори

Организациони одбор протеста „Има нас”, који чине представници политичких партија, невладиних организација, независни интелектуалци и грађани, покренуо је петицију за одржавање ванредних парламентарних избора.

Из Организационог одбора протеста Има нас саопштили су да је циљ петиције да се сачува европска перспектива и будућност Црне Горе. Црна Гора, како су оценили, налази се у дубокој политичкој, институционалној и економској кризи.

Из Организационог одбора протеста Има нас рекли су да је одржавање избора након којих би Црна Гора добила стабилну политичку Владу, која ће усмерити земљу на прави пут, једини начин да се поврати нормалност у свакодневно функционисање друштва.

„Ми, грађанке и грађани, представници и подржаваоци грађанске и проевропске политике развоја, активисти цивилног сектора, речју – демократска и државно одговорна јавност, захтевамо скраћење мандата актуелног сазива Скупштине и расписивање ванредних парламентарних избора”, пише у петицији.

Наводи се да је то једини начин да се стане на пут урушавању државности и уставног поретка, затварању извесно догледне европске перспективе, као и уништавању економских и финансијских потенцијала на којима је ослоњен реално могући раст животног стандарда сваког појединца.

„Дали смо искрену демократску шансу и довољно дуго чекали учинке актуелне власти”, пише у петицији.

Наводи се „да смо уместо одговорне посвећености државном и интересу грађана, добили партијско-политичке калкулације, острашћени реваншизам и јефтини популизам и опасну некомпетентност у вршењу јавних послова”.

„А наш најпречи интерес и даље је политичка, безбедносна и економска стабилност, динамичан демократски и економски развој праћен растом животног стандарда, снажење еуроатлантског партнерства и најскорије могуће чланство државе у ЕУ”, истиче се у петицији.
Наводи се да свака породица има право на достојанствен живот.

„Свако од нас појединачно и сви заједно одговорни смо пред собом, својим прецима и својим потомцима. Нико нема право да упропаштава европску будућност наше деце и државе”, пише у петицији.

Поручује се да Црна Гора треба да, у складу са својом поносном традицијом, остане друштво слободе и равноправности, мултиетничности, одговорних и одважних грађана.

Црна Гора, како се додаје, треба што прије да постане друштво владавине права и праведности, континуирано промишљене политике, која ће јој гарантовати међународни престиж и уважавање и друштво социјално сензибилне политике у чијем је фокусу добробит сваког појединца и породице.

„Нама, грађанкама и грађанима Црне Горе, Устав гарантује право да бранимо своју државу и њено уставно уређење. Зато, у складу са чланом 92 Устава Црне Горе, захтевамо да посланици хитно покрену поступак и донесу одлуку о скраћењу мандата Скупштине, како би се обезбедило одржавање ванредних парламентарних избора”, каже се у тексту петиције.