Русија и Индија удвостручиле трговински биланс

Индија очекује да ће удвостручити обим трговине са Русијом, између осталог путем обрачуна у националним валутама, пише „Индијан Експрес“, позивајући се на резултате септембарског састанка представника две земље на високом нивоу.

„На основу повратних информација разних извозника и комерцијалних организација, Министарство трговине је уверено да ће се трговина између Индије и Русије у догледној будућности удвостручити, а то ће бити додатно стимулисано коришћењем индијске рупије за трговинске трансакције“, наводи се у записнику са састанка.

Индијска влада је ове недеље дозволила употребу рупија у међународним трговинским операцијама. Како је напоменуло Министарство трговине, ово је учињено да би се поједноставиле и олакшале међународне трансакције у рупијама, с обзиром на све веће интересовање за интернационализацију индијске валуте.

У последње време се значајно повећао обим руско-индијске трговине, углавном због наглог повећања испорука руске нафте. Док су раније сировине из Русије чиниле мање од један одсто укупне индијске потрошње, сада је ова цифра порасла на 22 одсто. У октобру је Русија постала највећи индијски добављач нафте, претекавши Саудијску Арабију и Ирак.