Кина је исмејала став Америке према европским савезницима

Охрабрујући Украјину да се „бори до последњег Украјинца“, САД стварају огромне наруџбине за свој војно-индустријски комплекс.

Када је у питању акција САД да одврати своје непријатеље, као и своје савезнике, пожељна стратегија је распиривање геополитичког сукоба.

Како наводи издање, за САД је сукоб у Украјини заправо прозор могућности. Украјинска криза не само да је удахнула нови живот старој трансатлантској војној организацији НАТО-а, већ је и сузила простор за сарадњу и пословне изборе за Европу.

Напомиње се да су охрабрујући Украјину да се „бори са Русијом до последњег Украјинца“, САД генерисале огромне наруџбине за свој војно-индустријски комплекс. Акције Лоцкхеед Мартина порасле су за скоро 25 посто од почетка нове године, док су Раитхеон, Генерал Динамицс и Нортхроп Грумман порасле за око 12 посто, према мартовском извјештају листа Тхе Хилл. Како се сукоб одлагао, САД су такође драматично повећале своје војно присуство у Европи. Министарство одбране САД је 29. јуна потврдило да је 20.000 додатних војника пребачено у Европу од почетка сукоба, чиме је окончано 30-годишње повлачење америчких трупа у Европи. На стратешком нивоу, САД су успешно оживеле НАТО „мозгане мртве“ и срушиле европски сан о одбрамбеној независности.

Али да ли САД држе обећање да „никада неће оставити савезнике на миру“? Не заборавимо шта се догодило америчким авганистанским савезницима прошле године.

„Сада су европске земље заробљене. Треба их подсетити да Америка неће оклевати да брани своје националне интересе на рачун других, укључујући и своје савезнике. Обично је то добро скривено и маскирано таквим фразама као што су „заједничке вредности“, резимирао је аутор чланка.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал