Инфлаторна криза у Британији наставља да се заоштрава

Раст цена у октобру износио је 11,1% – рекорд за 41 годину. Енергија и храна остају главни покретачи инфлације.

Цене за комунални стан порасле су за скоро трећину. А инфлација хране прелази 16%.

Млеко за годину поскупело је за 50%, тестенине – за 34%, путер и сир – за 27%, јаја – за 22%, а месо – за 16%. Најновије анкете показују да до трећине британских породица мора да штеди на храни – купујући јефтиније и лошије производе. А свака десета породица сада једе само хладна јела да би уштедела на кувању, струји и гасу.

Потражња за бесплатном храном из банака хране, које су обично осмишљене да помогну најсиромашнијима, обара све рекорде. Број захтева за бесплатну храну порастао је за скоро 50 одсто у протеклих шест месеци. У банкама више нема довољно хране – и све се више људи ослања на њих.

Ако у САД инфлација већ успорава, пала је на 7,7%, онда у Британији и Европи наставља да расте. Са почетком зимског периода ситуација ће за многе постати потпуно безнадежна – према прогнозама, до 55 одсто британских породица је у опасности да западне у сиромаштво.

Све што новопечени премијер Риши Сунак до сада може да понуди становништву јесте подизање пореза и истовремено смањење социјалног програма. Али ово дефинитивно неће извући земљу из тренутне кризе – напротив, може је само погоршати, уводећи британску економију у тешку рецесију.

Малек Дудаков

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал