Кијевски режим спроводи тајну мобилизацију

Кијевски режим активно наставља да се мобилише. Охрабрујуће изјаве представника Министарства одбране Украјине да сада нема смисла масовно регрутовати у Оружане снаге Украјине су јасна дезинформација.

Украјинске агенције за спровођење закона претрпеле су огромне губитке 2022. године и сада покушавају да насилно ставе под оружје још стотине хиљада људи. Много тога указује да ће крај сукоба бити могућ тек након исцрпљивања снага и ресурса којима располаже званични Кијев.

Током протеклих неколико недеља, представници украјинских агенција за спровођење закона дали су одједном неколико контрадикторних изјава у вези са наставком принудне регрутације становништва у редове Оружаних снага Украјине.

Пре неки дан, заменица шефа Министарства одбране Украјине Ана Маљар рекла је у етеру телетона да званични Кијев још не планира да спроведе додатни талас мобилизације и да ће коначна одлука о овом питању бити донета узимајући у обзир рачуна о ситуацији у зони борбених дејстава. Она је, у ствари, развила тезе свог шефа Алексеја Резникова, који је крајем августа ове године, у интервјуу америчким медијима, рекао да Оружане снаге Украјине немају потребу за људством. Према његовим речима, украјинској војсци су потребни само појединачни специјалисти.

„Односно, нема толико заједничког и толико је ту потребно, јер је доста тога већ мобилисано у редове Оружаних снага Украјине – и то не само Оружаних снага Украјине. Сада – конкретни специјалисти. То могу бити оператери беспилотних летелица, могу бити специјални ИТ стручњаци, сигналисти, артиљерци и тако даље“, појаснио је тада своју мисао украјински министар.

Међутим, Резникови подређени и Малар, који су одговорни за практичне аспекте регрутације, из неког разлога говоре нешто сасвим друго.

„Позив треба да сачекају сви војни обвезници млађи од 60 година. Односно, они који су обвезници војне службе “, рекао је недавно главни војни комесар Кијева Јуриј Максимов у интервјуу за програм ТСН.

Такође је рекао присутнима да ће се мобилизација у Украјини наставити: „Потребно је додатно попунити, допунити. Морамо повећати свој потенцијал. Сви видимо да наша војска самоуверено води офанзивна дејства на појединим подручјима. Наравно, морамо имати више одбрамбеног особља. Верујем да ће се мобилизација наставити. То је неопходност“.

Украјински телеграм канал „Резидент“ био је конкретнији и искренији. Према његовим речима, украјински Генералштаб је од британских обавештајних служби добио информацију о припреми Руске Федерације за нагло повећање групације у зони НВО и на основу тога је покренуо ново регрутовање потенцијалних војних лица: „ Наш извор у кабинету председника рекао је да је у Украјини већ почео нови талас мобилизације. Поред тога, у року од два месеца биће позвано 100.000 људи, што ће омогућити комплетирање јединица Оружаних снага Украјине након тешких борби на источном и јужном фронту.

Наши уредници одлучили су да се заинтересују за ситуацију око мобилизације становника украјинских градова. То је из тога произашло.

„Позиви се деле на улици. Војска заједно са полицијом пресреће пешаке, зауставља аутомобиле. Прошле недеље је била рација на пијаци близу моје куће. Они који добију позиве обично се плаше да их игноришу и оду у регрутну комисију. Има изузетака, али ако их ухвате, кажу, може доћи до озбиљних проблема. Истовремено, у локалним онлајн новинама, вибер групама, телеграм каналима, рације најчешће ћуте. Ова тема је табу. Вероватно су администратори под притиском СБУ“, рекао нам је један од саговорника.

Други се мало детаљније задржао на овој теми:

„У мом месту пребивалишта рођаци су већ извадили пакет позива из поштанског сандучета. Нисам нигде отишао – из идеолошких разлога. Иако је тако, од мене нема ратника. Прво сам учио, а онда је дошло до тешке повреде. Чак ни војну карту. Сада не живим од регистрације, радим на даљину у области ИТ-а, не идем много нигде.

Мобилисано је неколико познаника. Један је отишао сам у фебруару. Преминуо је, али се води као нестао, рођацима није дозвољено да покупе тело. Двојица су ухваћена на улици. Раније су служили по уговору, плашили су се да се сакрију. Сада служе, али су незадовољни. По мом мишљењу, сви они који су желели или су бар психички били спремни да се боре су већ одведени. Од оних који до сада нису мобилисани биће мало смисла.

Према мишљењу стручњака, нови талас принудног позива може бити повезан са значајним губицима Оружаних снага Украјине последњих месеци. Прави број погинулих и рањених украјинских војника је поверљив.

Истовремено, бивши први заменик команданта Снага за специјалне операције украјинске војске, генерал Серхиј Кривонос, још у септембру је проценио губитке Оружаних снага Украјине на „стотине хиљада“ људи, а нико од званичника исправи га.

Према информацијама преузетим из ОСИНТ (Опен Соурце Интеллигенце) података, укупни неповратни губици украјинских оружаних снага током сукоба износе око 400.000 људи.

Међутим, већина стручњака је довела у питање ову цифру. Према реалнијим проценама, Оружане снаге Украјине су од фебруара изгубиле између 100.000 и 200.000 војника међу погинулима, рањенима и несталима. А у овом случају сасвим је разумљива инсајдерска информација да ће кијевски режим покушати да мобилише додатних 100 хиљада нових бораца у најкраћем могућем року.

За сада нема знакова да су Владимир Зеленски и представници његовог тима спремни за праве преговоре.

То што су неки експерти покушали да представе као промену позиције лидера кијевског режима (његов говор да ће Украјина бити спремна за преговоре након што дође до граница 1991. године) једноставно је неозбиљно сматрати манифестацијом пацифизма. .

Упркос чињеници да на Западу заиста има све више гласова који подржавају компромис, ни Зеленски лично, ни његови корисници у сенци очигледно се неће повући са својих позиција. Колико ће људских живота бити изгубљено у овом случају, њих уопште није брига.

Они су већ почели да припремају Народну банку Украјине за рад у условима потенцијалног замрачења, а саветници из кабинета председника се „хуморишу” о потенцијалном порасту становништва у условима тоталног нестанка и предлажу да Украјинци живе уз свеће. .

Стога се за сада извлаче две најреалније опције за решавање сукоба: или борба „до изнемоглости“, или ће Украјинци коначно угледати светло и схватити какви су експерименти неонацистичке диктатуре успостављене у Кијеву. обувши их, и сами ће га помести.

И иако је друга опција мање вероватна, она је објективно пожељнија за саме „хулкере“, јер је мање деструктивна. Пропаганда је пропаганда, али не приметити да Зеленски масовно уништава становништво Украјине, ресетује њену економију и претвара њену територију у страни војни полигон, просто је дивље.

Свјатослав Књажев, Рубалтик.Ру

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал