ХОЛАНДИЈА НЕ ЗНА ШТА ДА РАДИ СА ПРИЛИВОМ УКРАЈИНСКИХ ИЗБЕГЛИЦА

Од тренутка специјалне војне операције (СВО) Оружаних снага Русије у Украјини, у Холандији је примљено више од 80.000 избеглица, наводи портал Ријксоверхајд . Судећи по ситуацији, избеглице ће ипак стизати, а за њихово издржавање потребан је новац. Они грађани Украјине који се налазе на територији Холандије са статусом „привремене заштите“ неће се враћати кући, селити у друге земље, осамостаљивати се и ићи на посао.

У Холандији се стално подносе захтеви за привремени азил. У трећем кварталу ове године поднето је 10.000 пријава Сиријаца, Авганистанаца и Турака. Долази много више Украјинаца, али они нису обавезни да подносе такве пријаве, пошто су добили право да аутоматски стекну такав статус.

Мали део Украјинаца живи у домаћинским породицама. Мештани врло ретко иду на то, јер држава не плаћа никакву одштету. Исплате – само украјинским избеглицама. Нема разлике између одраслих и деце, сви добијају 260€ месечно по особи. 205 € за храну, 55 € за одећу и друге личне ствари. Овај новац се такође може користити као уплата породици домаћину, али није потребан. Живот са локалним власницима је прилично исплатив, јер се у овом случају наплаћује додатна накнада.

У социјалном становању помажу волонтери Црвеног крста. Избеглице су смештене у спаваоницама, у старим владиним зградама преуређеним за пријем Украјинаца, па чак и на броду привезаном у Ротердаму.

Украјинци ће изгубити исплате ако се преселе из општине у којој су регистровани и ако нађу барем најслабије плаћени посао са непуним радним временом. У тим случајевима социјална давања се више неће исплаћивати.

Минимална плата у Холандији је 1.636 евра већ након опорезивања. У Амстердаму и Ротердаму плате су веће за 150-300 евра. Минимална зарада за неквалификоване раднике.

Цена изнајмљивања малог двособног стана у Амстердаму почиње од 850 €. У другим популарним градовима у Холандији, као што су Ротердам, Утрехт, Амстелвен и Харлем, кирије су 10-15% ниже. Заједнички стан коштаће око 250 евра.

Да бисте изнајмили стан, морате имати локални порески број (БСН), банковни рачун, доказ о приходима за последња три месеца. Украјинске избеглице имају проблема са овим. Осим тога, станодавци не желе да контактирају са њима, не верујући у њихову платежну способност. Закон штити закупца и не дозвољава да се неко лице избаци на улицу пре истека рока у уговору без његове сагласности.

У Холандији се отварају привремене украјинске школе у ​​којима деца уче холандски језик и пролазе адаптацију.

Статус привременог азила, који даје право на рад у Холандији, важио је само до 31. октобра 2022. Од 1. новембра све украјинске избеглице морају да поднесу захтев за право да остану у земљи и да раде. То ради имиграциона служба, која потврђује право на рад и боравак налепницом у пасошу, или документом који се издаје војно способним украјинским мушкарцима.

Влада Холандије, желећи да олакша живот Украјинцима, дозволила им је да се запосле од 1. априла 2022. године и пре добијања статуса привремене заштите. Али без знања језика, већина гостујућих Украјинаца могла је да рачуна само на неквалификовани рад. Тешко је радити по цео дан, а у исто време грађани Украјине нису били спремни да изгубе социјална давања… А држава, заузврат, већ има потешкоћа са издржавањем досељеника из Украјине…

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал