Шпанска рампа за Приштину: Ништа од визне либерализације

Рок да земље ЕУ изнесу коментаре на предлог Чешке о либерализацији виза за тзв. Косово данас је истекао, а најмање две земље чланице прекинуле су такозвану тиху процедуру и спречиле да предлог добије зелено светло на Радној групи ЕУ, тврде приштински медији.


Приговор је поднела Шпанија, док је неколико других земаља затражило додатна појашњења, тврде дипломатски извори за медије у Приштини.

Предлог Чешке, земље која тренутно председава ЕУ, био је да се ступање на снагу визне либерализације за Приштину повеже са операционализацијом система путовања ЕТИАС, што је тражила Француска, али истовремено треба одредити и датум извршења решења „најкасније до 1. децембра 2023. године“.

Дипломатски извори, међутим, кажу да створена ситуација не значи да чешки предлог неће проћи ни убудуће, преноси Косово онлајн.

Сада се очекује да ће чешко председништво, на билатералним састанцима са земљама које су поднеле примедбе, разјаснити нека техничка питања.

Како преноси Коха, Шпанија би желела да се ступање на снагу одложи за 1. јануар 2024. године. Шпанија, иначе, преузима председавање ЕУ у јулу 2023. године.

Спутњик

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал