Шведски парламент изгласао промену устава која ће омогућити јачање борбе против тероризма, што тражи Турска како би подржала улазак Шведске у НАТО

Шведски парламент изгласао је данас промену устава која ће омогућити јачање борбе против тероризма, што тражи Турска како би подржала улазак Шведске у НАТО, а изгласао је и амандмане на шпијунирање и прикупљање информација због чега су забринутост изразили медији.

Уставни амандман омогућује ограничење начела слободе удруживања „када се нека група сматра терористичком или подржава тероризам“. Само је опозициона странка Левица гласала против. Амандман, који ће ступити на снагу у почетком идуће године, требало би да омогући лакши казнени прогон припадника Курдистанске радничке странке (ПКК), коју Шведска и ЕУ сматрају терористичком.

Турска кочи примање Шведске и Финске у НАТО, оптужујући их да пружају уточиште милитантима које Анкара сматра терористима. Шведска је дуго имала благе законе кад је реч о борби против тероризма.

Шведски премијер Улф Кристерсон обећао је у Анкари да ће узети у обзир турске захтеве, оценивши промену устава „великим кораком“.

Страна шпијунажа постаје казнено дело и улази у казнени закон. Амандманима се ограничава право на прикупљање информација о шведској међународној сарадњи ради објаве у медијима који су заштићени уставом.

Кажњиво постаје и пружање информација које би могле да штете шведским односима с другим државама или организацијама као што су УН и НАТО. Влада истиче да је то нужно како би се заштитило сигурност земље и затвориле рупе у законима.

Политика

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал