Бајден стао у заштиту саудијског престолонаследника од америчких судова

Администрација америчког председника Џозефа Бајденова саопштила је да би требало признати имунитет престолонаследнику Саудијске Арабије Мохамеду бин Салману у судском процесу по тужби због његове улоге у убиству америчког новинара Џамала Кашогија.

Ово је преокрет у односу на раније ставове Бајдена изнете током председничке кампање 2019, у којима је кривио саудијског престолонаследника за умешаност у брутално убиство Џамала Кашогија 2. октобра 2018. године у Истанбулу, преноси АП.

Краљевским декретом у септембру одлучено је да престолонаследник од оца преузме и место премијера, а Бајденова администрација је у четвратак саопштила да сматра да је он заштићен од могућег кривичног гоњења у САД, након тужбе коју су против Мохамеда бин Салмана и других поднели вереница убијеног новинара Хатиџе Ченгиз , заједно са организацијом за људска права „Демократија за арапски свет сада“, коју је Кашоги и основао.

Овај став администрације је необавезујући и суд ће на крају одлучити да ли ће принцу дати имунитет, наводи АП.

Стејт департмент је назвао позив Бајденове администрације да заштити саудијског престолонаследника од америчких судова у случају убиству Кашогија „чисто правном одлуком“.

Савезни судија у Вашингтону дао је америчкој влади рок до поноћи у четвртак да изнесе мишљење о тврдњи престолонаследникових адвоката да високи званични положај принца Мохамеда јесте основ за имунитет у овом случају.

Бајденова администрација је такође имала могућност да ни на који начин не износи мишљење, наводи АП.

Заснованост имунитета на суверености, концепт укорењен у међународном праву, сматра да су државе и њихови званичници заштићени од неких правних поступака пред домаћим судовима других страних држава.

Саудијски званичници убили су Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу. Верује се да су га раскомадали, иако његови остаци никада нису пронађени. Америчка обавештајна заједница закључила је да је престолонаследник Саудијске Арабије одобрио убиство познатог новинара, који је критички писао о грубим методама принца Мохамеда да ућутка оне које је сматрао ривалима или критичарима, преноси АП.

Бајден је као председнички кандидат обећао да ће саудијски владари сносити последице због убиства Кашогија 2018, наводи америчка агенција.