Ердоган на вези са Путином: Састанак обавештајаца у Анкари спречио ескалацију

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом о регионалним питањима, билатералним односима, прехрамбеном споразуму и Украјини, саопштио је кабинет турског председника.

„Рекавши да ће продужење руско-украјинског рата повећати ризике због чега је неопходно да се оживе дипломатски преговори, председник Ердоган је саопштио да су контакти између шефова руске и америчке обавештајне службе у Турској одиграли кључну улогу у спречавању неконтролисане ситуације на терену“, саопштио је кабинет турског лидера.

Председник Турске такође је захвалио руском председнику Путину за његов конструктиван став о продужењу споразума о извозу жита за још 120 дана, прецизирано је у саопштењу.

Током разговора лидера било је речи и о пројекту гасног чворишта у Турској.

„Председник Ердоган је изразио задовољство предлогом Путиновог да се изгради центар за природни гас у Турској и рекао је да ће тимови извршити неопходне техничке, правне и комерцијалне процене како би се што пре остварили заједнички циљеви“, додаје се у саопштењу.

Раније је Си-Ен-Ен, позивајући се на представника Савета за националну безбедност САД, јавио да се шеф ЦИА Вилијам Бернс састао у понедељак у Анкари са директором руске Спољно-обавештајне службе Сергејем Наришкином. Након тога је турски лидер Реџеп Тајип Ердоган саопштио да су Наришкин и Бернс разговарали у Анкари о спречавању избијања нуклеарног рата.

Међутим, заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков рекао је да теме минулог састанка шефова руске Спољне обавештајне службе и америчке ЦИА Сергеја Наришкина и Вилијама Бернса неће бити објављене јавно.