ЕУ почиње преговоре са Србијом, Црном Гором, Албанијом и БиХ о сарадњи с Фронтексом

Савет Европске уније данас је одобрио отпочињање преговора са Албанијом, Босном и Херцеговином, Црном Гором и Србијом са циљем проширења споразума о сарадњи с Фронтексом, у оквиру новог мандата те агенције ЕУ за заштиту границе.

Вит Ракушан, министар унутрашњих послова Чешке, која председава ЕУ до краја године, изјавио је тим поводом да изазови на западнобалканској рути не почињу на границама Уније.

„Сарадња са нашим партнерима, укључујући и распоређивање особља Фронтекса, од суштинског је значаја за рано откривање и блокирање нерегуларних миграција. Ово ће побољшати заштиту спољних граница ЕУ и допринети напорима земаља Западног Балкана да зауставе кријумчаре да користе те територије као транзит”, рекао је Ракушан.

Договори између ЕУ и Албаније, Црне Горе и Србије за сарадњу са Фронтексом већ постоје. Ти споразуми су, како је саопштено у Бриселу, постигнути у оквиру претходног мандата Фронтекса и дозвољавали су агенцији за спољне границе Уније да само спроводи заједничке операције и распоређује тимове у областима земаља које се граниче са ЕУ.

Споразум са Босном и Херцеговином такође је преговаран под сличним условима, али још увек није потписан.

Споразуми који ће бити тема у оквиру новог мандата Фронтекса омогућиће агенцији да „помогне земљама у напорима да управљају миграционим токовима, сузбијају илегалну имиграцију и прекогранични криминал на њиховој територији“.

„Нови споразуми ће такође омогућити особљу Фронтекса да врши извршна овлашћења, као што су граничне провере и регистрација лица“, додаје се у саопштењу.

Споразуми о статусу у оквиру претходног мандата Фронтекса закључени су са Србијом у новембру 2019. године, са Албанијом у октобру 2018. и са Црном Гором у октобру 2019. године.

На основу тих споразума чланови тимова Фронтекса, су већ распоређени у све три земље, али су ограничени на границе са државама чланицама.
Европска унија је у октобру потписала споразум са Северном Македонијом, којим ће се дозволити Фронтексу да распореди тимове за управљање границом у Северну Македонију.