Кремљ: Истрага Шведске о „Северном току“ говори у прилог верзији о терористичком нападу

Москва поздравља резултате истраге Шведске који говоре у прилог верзији да је на гасоводе „Северни ток“ и „Северни ток 2“ изведен терористички напад, али је важно да се открије ко стоји иза тога, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Сама чињеница да су почели да пристижу подаци који иду у прилог потврде саботаже или терористичког акта – можете то назвати како хоћете – само још једном потврђује информације које је руска страна имала. Веома је важно да се на овоме не стане и да се открије ко стоји иза ове експлозије“, рекао је Песков.

Говорећи о изгледима за поправку оштећених делова гасовода, Песков је нагласио да пре свега треба сачекати потпуну процену штете.

Он је подсетио да је Данска дала дозволу заједничком предузећу „Норд стрим АГ“ да спроведе сопствену истрагу на месту експлозија.

„Сачекаћемо. Треба да будемо стрпљиви и да сачекамо информацију од предузећа или од учесника са наше стране, од ‘Гаспрома’“, прецизирао је портпарол Кремља.
Раније је Служба безбедности Шведске саопштила је да је истрага на гасоводима „Северни ток“ и Северни ток 2“ потврдила да је узрок експлозија била саботажа.

Како је прецизирано, током истраге у Балтичком мору документована су значајна оштећења гасовода до којих је дошло услед експлозија. На месту оштећења заплењени су „предмети стране производе“, а на некима од њих су пронађени трагови експлозива.